autismkah aku/kami???

assalammualaikum,
first of all, i would like to say how glad i am that things are going back to normal once again, sigh~ now i can smile happily and sincerely like before, wee~~ ^^,

so, today we ( rab, wanot, kak as and myself, oh and nazir and mimi and has too) went to NASOM (national autism organization of malaysia?? kut..) melayunya pusat autism la, kat jalan ipoh

well, the reason we went to that place were to complete our HM's project : which is to get information on any NGO's profile. so we chose NASOM since ..err xde tempat lain lagi? haha, u see, i think groups from other courses, they'd already completed their tasks way early before us.. cume tinggal budak2 biomed/2 la yg baru terkemut kemut nak carik ngo sume, shame on us guys!! hahaha, but then, our schedules are like hell, so..dimaapkan la, bukan salah kite kan kan kan XD

so then, our journey started at 8.30 am this morning, ngan muke selenga ( yes, im talking about u rab!) bawak roti penyek ( u know who u are) kitorang pon tunggu la cab kat depan kedai Ali Shan yang suka pasang lagu nasyid tapi kadang2 pasang lagu rock jugak ( sumpa aq x paham mazhab ape dorg pakai ).. tunggu punye tunggu cab pon sampai..happy la kan, da bule gerak

but once we showed the address to the driver..urff..~the happy atmosphere has been killed~ "pak cik x tau la tempat ni, ni kat batu mane ni?? tepi jalan ke ape?? kamu x tengok peta dulu tempat ni kat mane??" oh pak cik tak tau ke, ok, kitorg cool lagi, nampak nazir kat depan tahan cab, cantek la..bule la suroh pak cik ni pollow me cab depan je, skalik driver tu pon x tawu gak, adesssss

da alang2 masuk cab tu, kitorang suruh pak cik tu jalan je, bwk je sampai batu 5 jalan ipoh tu, sampai sane nanti baru carik, pak cik pon cool je, so kitorang pon teruskan la perjalanan

broom broom ( bunyik enjin teksi pak cik..)

dalam teksi :

:
:
:
:

senyap ( mate pon maken lame makin layu..layu..layu..yu..)

seb bek ade insan yg hulur roti..ade la sebab nak bukak mate..

perbualan gan pak cik : ( dirahsiakan atas sebab2 yg x dapat diceritakan) --> ok tipu, sebenarnye aq pon da lupe ape yg kitorang bualkan gan pak cik tu ( ngantokk kan!!)

dipendekkan cite, kitorang pon sampai la kat taman batu permai tu, nak carik tempat autism tu pon satu masalah lagi, adoiiii, ape gune kite blaja matematik dari sekola rendah sampai da tua bangka wahai DBKL/KERAJAAN MALAYSIA/ JKR/ JPA (sebab x bank in scholar lagi) tapi bila nak buat jalan lepas jalan 6/18b jadik 8/18b, mane jalan  7/18b oiiii?????mane??? x buat lagi ke??


separoh mati carik jalan ni je



pastu pusing punye pusing punye pusing keliling taman tu ( seb bek pak cik teksi ni sporting) last2 jumpe la gak ( sebennaye belom jumpe lagi, tapi sebab berlaku PERBUALAN SEHALA ( ciri2 autism nombor 1)  antare salah sorang daripada kami ngan nyonya yang tengah menyapu..or mengumpat kot gan membe die, ntah aku tak ingat pe die wat, kitorang pon sangke kitorang da sampai)
pastu dengan banggenye kitorang turun teksi n ucapkan jutaan tima kaseh kat pak cik ni, sambil menghulur RM 10 ngan tangan terketar-ketar ( hyperbola je)

but turned out.....urffff

NASOM tu jaohhhh lagi senanye, kena jalan dalam nam ke tujuh langkah resakse baru bule sampai..

ok, drums rolling...!! jeng jeng jeng

the most interesting part in this almost ridiculous journey happened during this time. well, on the way to search for the ACTUAL NASOM, we had to go thru this residential area.. well, name pon taman, mostly yang tinggal situ  kebanyakannye kaper ( no offense) so kompom la ade bele anjeng banyak, (sane sini menyalak, sini menyalak, sane menyahut, sane menyalak, aku menyahut, kat tepi2 jalan pon belambak, taik lagi..huhu)

pastu nga syok2 menghirup udare bau taik anjing ( aku terhigh sket, haha) tetibe suasane jadik kelam kabut..
( aku jalan paling belakang skali time tu) tengok2 3 lagi makhlok depan aku da lesap, hilang camtu je ( cam biskot aish) sekali aku toleh kanan, mak kau!!! orang bela beruang dalam rumah!!!

hukhuk...bukan beruang pon, tapi anjeng, besau gedabak gile wooo..bulu2 dia da la itam, cam beruang, pastu menyalak nyalak kat kitorang, aaaaa naseb baek ko dalam pagar weiii, lau tak memang kitorang jadik steak ko la pagi tadi... adoyaiiii seriau aq bila ingat balek, tapi kelakar pon iye, bule la plak membe2 aku ni bule lesap camtu je, lagi2 yang sorang kurus tinggi tu, kelaka gle la!!! huaaaahuaaaa

yang si rab plak pastu capai kayu, ala kayu sebesar lidi je pown, nak wat baling anjeng, ntah pape je rab,
hakhakhak




ade sorang ni lagi plak, muka je macho...tapi takot sampai nak nanges ( ciri2 autism nombor 2)!! miahahahahahhh, naseb bek ade aku, bule lindungi korunk sume, ala takat anjeng je pon, lau kene giget cam kene giget semot je, huahauhauahahua

menanges nanges kene kejar anjeng, haha, rab kat blakang plak carik anjeng,hoh



pastu2 kitorang pon sampai la kat NASOM ni, tengok2 nazir gan mimi gan has da sampai dulu kan, perghh da siap interview tu, kitorang pon tunggu la kat luo sampai die panggel masok


ni la tempatnye! kecik je tapi banyak jase die weh



muke trouble je pas kene keja anjeng


ok, da masok start la interview, before that the director of that place allowed us to go upstairs and meet with these special kids.. walaweiiiiiii they are seriously super duper adorable i tell you!!! oh  my, i seriously had fell in love with these kids, comel gilakk la, rase cam nak bawak balek je, kalau bule lepas dari  kene penjara, siyess cakap memang aku nak kidnap sensorang, hahaha

adorable kan?? i know right!!
hensem oii,  XD



the fact is, tho they suffered defects (some of them are severe) they are nothing different like normal kids, they can still respond to u, follow what u said, and learn. tho maybe their learning capacities are limited, but still, if we have patients, we can make them live like any other normal people.

yg kanan comey, yg kiri ensem , auwww =P


btw, for the first time after 2 years, i finally feel like im a real university student, well, doing this kind of things, interviewing people, doing field work like this, meeting people outside of our campus, this is what university students should be doing!! but then, anyhow, im totally glad that our interview with NASOM went out well

despite the adventurous and life-threatening journey that we had to go thru today, im just glad that we finally have some precious quality time with each other:

 thanks so much wanot, rab, and kak as,mimi, has and not forgotten atero (yang maybe tengah tido time kitorang kene kejar anjeng pagi tadi ) for giving me this wonderful memories!!
well, satu lagi kenangan manis untuk dimasukkan dalam lipatan kotak ingatan( sastera la pulak, haha) kite! love u all! hug and kisses, muaaaxxx


ni la pn. mary, yg in charge tempat ni

aku nyares nak kene langga van sebab nak amek gambo dorang neh, huh

weeee~

gamba kat bus stop, gamba abes interview lagi banyak dari interview punye, corab!!

najer maluuu, uuuuu~

tunggu bas, tapi balek naek teksi gak, ntah pape

nak g amik botol, setelah tertinggal botol bliau, SKALI LAGIKK

bila lapo bising, da makan, da kenyang, tido!! hahaha, xpe2, penat kene keja anjeng, kene charge tenage balek

wanot : ( bangun tido, tengok depan) eh??
aku : ko kat syurga skang dok XD
p/s : kat depan time tu ade ustaz nak bagi ceramah zohor, serba putih ustaz tu, dorang bule plak ingat bliau tu malaikat X)
ayer liyorr meleleh leleh........(ciri2 autism nombor 3)


hakhak last but not least, aku mntak maap zaher baten kalau ade sket unsur penipuan, khurafat  dan kehyperbolaan dalam post ku kali ini, terutama kepada insan2 yg terlibat, peace!! ^^,
2 Responses
  1. like2!!!!!.hehe

    eleh lilot, ye2 je brani tyme ade anjing...lalu dpn anjing, bgi nk rak aku pujuk jgn toleh..jgn toleh...jgn bising...jgn lari...nsb la aku ade kayu taw..hahahaha

    asal ade gmbr part aku tido???..... @_@

    love this moment so much...hehe
    Love u all so much... (^_^)


  2. iman Says:

    hahaha cis rab!! jgn kantoikan ok, maruah aq tu, huhu

    aq bngon tido awal sket dari korunk, tu yg sempat mek gambo, huahua

    luv u too!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...