this is our story..

assalammualaikum, and praises to Allah the Almighty =)

right now the tense of the mid sem exam is getting on me, so i think it might be good if i could get away from the notes for a moment, and give chance to my brain to ease itself and to let it think about something different, something not related at all to pathology or genetics or pharmaco, et cetera....

story #1 :

"adik x payah pergi la nak, kecik lagi la nak masuk asrama, tunggu dah besar sikit nanti la baru pergi, lepas pmr nanti kan boleh masuk asrama jugak" kata mak

"ala mak, boleh la, aritu kan ila da pergi program kat asrama sri gading dulu, best la mak duk asrama penuh, lagipon cikgu2 sume cakap sayang je kalau ila tolak, bukan senang boleh dapat"

:
:
:
:


"helo, along mak mane?"

"kau asal x telefon2 ruma? mak da risau gle da tu, asal aku ngan wan nak guna telefon je die bising, tak bagi kitorg borak lama2, takot adik telefon mak kate"

"aku sibuk sangat dgan orientasi ni, tak jumpa public phone, panggil mak la"

"helo assalammualaikum adik...."

"mak, ila nak balik la, tak suka duduk sini, (menangis)"

"la, kan dulu adik yang beria-ia, takpe la, kan baru lagi, lame2 biasa la, nanti esok mak ngan ayah datang ye syg"

:
:
:
:
:

"helo, mak assalammualaikum"

"w'salam, amboi ingat da lupa mak da, lame x telefon"

"xde duet syiling la mak, haha, ni pon pinjam kad phone kawan"

"nati ahad ni mak dtg bawak duet syiling, adik slalu2 la telefon, ayah da tanye2 tu"

:
:
:
:
:

"mak, bole la mak, slame ni inila impian ila, dari form four lagi, lepas solat hari-hari inila yang ila doakan, skrg da termakbul x kan ila nak sia-siakan je?"

"jauh sangat la tu dik, nanti kalau mak rindu x boleh jenguk mcm kat skola dulu, nanti kalau abg wan along grad ke kawen ke adik x ade, raye nati adik x de, nati mak ngan ayah nanges ingatkan adik, ayah pon bila mak tanya pasal ni dia diam je dik, ayah pon sedih"

"ala nati kan ade cuti summer sume tu, lagipon banding ngan negara laen australia ni plg dekat ngan malaysia taw mak, nk balek senang, lgpon sume kwn2 ila pon fly, x kan la ila sorg je yg nak blaja kat sini?"

"dekat pon nanti tambang nak pegi balek kan mahal dik, mak ngan ayah nak telefon denga suare adik nati pon mahal, nati raye adik sorg2 kat sane, mak x boleh la kalau sorg anak mak x de same2 kat sini, kalau jadi pape nati mcm mane? kalau jadi pape kat mak, kat ayah? adik jauh kat sane, belum tentu boleh balik"

(seminggu anak derhaka ini tidak bertegur sapa dengan ibunya....hanya kerana mak dan ayah terlalu sayang enggan melepaskan dia pergi belajar di perantauan)

...

...


ya Allah, aku bernazar pulang nanti aku akan cium kedua telapak kaki ibuku, aku ingin cium bau syurga..ampunkan dosa si tanggang ni emak, ayah...


to be continued....
3 Responses
  1. sedih...rindu kat mama and ayah...huhu...lot, x sabar nk balikkk..... (^_^)


  2. mak ayh... oh.. rindunyeee... :(


  3. iman Says:

    sabo sahabatku, lg bapew ariw je lagi neh, weeee~


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...